Εδώ και 3.000 χρόνια όλα τα αρχαία μακεδονικά νομίσματα είχαν και έχουν ελληνική γραφή!
Περιγραφή νομίσματος: Το Βασίλειο της Μακεδονίας. Ο Αλέξανδρος Γ’ ο Μέγας. Ασημένιο Τετράδραχμο (4,16 γρ.), 336-323 π.Χ. Βελόνα και λεπτό στυλ. Εξαιρετικά λεπτό. |
Τα τετράδραχμα έγιναν γνωστά ως ‘αλεξάνδρειον νόμισμα’ και στη συνείδηση των χρηστών τους το κεφάλι του μυθικού ιδρυτή της δυναστείας των Τημενιδών, του Ηρακλή, ταυτίστηκε με τον ίδιο τον Αλέξανδρο. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου ακολούθησε μια περίοδος συγκρούσεων μεταξύ Διαδόχων και Επιγόνων που οδήγησε στη δημιουργία των ελληνιστικών βασιλείων. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, γιος του στρατηγού του Αλεξάνδρου Αντίγονου και ιδρυτή της δυναστείας των Αντιγονιδών, ως ηγεμόνας με κτήσεις στην Μικρά Ασία και την Κύπρο έκοψε νομίσματα στις περιοχές που κατείχε. Τα γνωστότερα είναι τα τετράδραχμα της Σαλαμίνας της Κύπρου με τη Νίκη που σαλπίζει πάνω σε πρώρα πλοίου και τον Ποσειδώνα.
Ανεξάρτητα από όλα όσα αποδεικνύουν τα νομίσματα, κάποιοι ανιστόρητοι πιστεύουν ότι δεν ήταν Έλληνας! Είναι ή όχι Έλληνας; Αυτός που θεωρούσε τον εαυτό του απόγονο του Ηρακλή, από τον πατέρα του και απόγονο του Αχιλλέα από την μητέρα του. Είναι ή όχι Έλληνας; Αυτός που μιλάει ελληνικά, που δοξάζει τους θεούς των Ελλήνων, που τιμά τις ελληνικές θυσίες και λατρεύει τους μυθικούς ήρωες και τους ελληνικούς αγώνες. Είναι ή όχι Έλληνας; Αυτός που είχε τον Όμηρο σαν προσκεφάλι και τον Αριστοτέλη σαν δάσκαλο. Οπότε μην αναρωτιέστε λοιπόν.