Ανιχνευτές Μετάλλων Ασφαλείας Ιστορικά Γενονότα
Σήμερα περνάμε μέσα από μαγνητικές πύλες για να εισέλθουμε σε αίθουσες δικαστηρίων, αεροδρόμια, ακόμη και σε αίθουσες συναυλιών. Αλλά πίσω στη δεκαετία του 1920 οι πρώτες μαγνητικές πύλες δεν είχαν εφευρεθεί για να βρίσκουν όπλα. Εφευρέθηκαν για να ανιχνεύσουν κλεμμένα μεταλλικά αντικείμενα. Οι πρώτοι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης (walk-through metal detectors) χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά την δεκαετία του 1920, δύο επιστήμονες στη Γερμανία επινόησαν έναν τρόπο να ανιχνεύσουν κλεμμένα αντικείμενα μηχανών σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν σωματικό έλεγχο σε κάθε εργαζόμενο ένα προς ένα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οι H. Geffchen και H. Richter από την Λειψία επινόησαν την μαγνητική πύλη – τον “ραδιοφωνικό ντετέκτιβ” τους – για ένα μεγάλο κατασκευαστικό εργοστάσιο στη Γερμανία. Χωρίς οποιαδήποτε φυσική επαφή, η εφεύρεσή τους «έβγαζε αποτελεσματική έρευνα για κάθε άτομο που αναχωρούσε από τις εγκαταστάσεις» και αποφάσισε «με βεβαιότητα και στιγμιαία, αν φέρει μαζί του οποιοδήποτε αντικείμενο μεταλλικού χαρακτήρα». Δεν υπάρχει πλέον ο ενοχλητικός σωματικός έλεγχος και χάσιμο χρόνου που αφήνουν περιθώρια για σφάλματα.
Το τεύχος Απριλίου 1926 του περιοδικού Radio News έφερε μια απεικόνιση της συσκευής στο εξώφυλλο τους, η οποία έγραφε, “Συσκευή Ραδιοσυχνοτήτων Ανιχνεύει Κλέφτες”. Το περιοδικό εξήγησε, ότι οι εργαζόμενοι περνούσαν μέσω του μηχανήματος ένας ένας, καθώς κάποιος συνοδός παρακολούθουσε με ακουστικά, ακούγοντας και περιμένοντας τον ανιχνευτή μετάλλων να σημάνει προειδοποιητικό ήχο .
Στην εικόνα που συνοδεύει αυτό το άρθρο, η συσκευή με τους ενισχυτές, που παράγουν τις ταλαντώσεις της ηχητικής συχνότητας φαίνεται δεξιά πάνω στο παράθυρο. Ο συνοδός που στέκεται δίπλα στη συσκευή φοράει το ακουστικό τηλεφώνου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα δύο κυκλώματα όπως περιγράφεται και σημειώνει την αλλαγή ήχου, αν υπάρχει, καθώς περνά ο καθένας. Ο βαθμός ευαισθησίας στην παρουσία μετάλλου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση αυτής της συσκευής, είναι εκπληκτικός.
Ο συγγραφέας του άρθρου για το Radio News σημείωσε ότι ακόμη και τα μικρότερα μεταλλικά αντικείμενα συλλέγονται από την εφεύρεση των Γερμανών:
Ακόμα και τα ρολόγια και τα κλειδιά μπορούν να ανιχνευθούν με βεβαιότητα. Στην πράξη η συσκευή θα ρυθμιστεί σε μια μικρότερη σκάλα ευαισθησίας, έτσι ώστε τα μικρότερα κομμάτια του μετάλλου δεν χρειάζεται να προκαλέσουν σήματα στα ακουστικά. Προκειμένου να αποφευχθεί η αποτροπή της λανθασμένης λειτουργίας του ανιχνευτή από την παρουσία δοχείων με γεύμα, θερμικής φιάλης ή άλλα αντικείμενα των εργαζομένων, παρέχεται ένα ράφι στο πλάι του γκισέ, όπως φαίνεται. Ο εργαζόμενος αφήνει οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα πριν περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων και στη συνέχεια επιστρέφει για να τα πάρει, πριν φύγει από την κύρια πύλη.
Το άρθρο συνεχίζει να εξηγεί, ότι εάν ο ανιχνευτής μετάλλων έχει απενεργοποιηθεί, ο συνοδός θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό φορητό πηνίο αναζήτησης (hand-held metal detector) στο άτομο για να καθορίσει εάν κρύβει κάτι. Εάν ο ανιχνευτής προειδοποιήσει για την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας μετάλλου σε άτομο που διέρχεται από την πύλη, τότε μπορεί να ψάξει με μεγαλύτερη προσοχή. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται ένα μικρό πηνίο αναζήτησης, το οποίο λειτουργεί με παρόμοια αρχή με το μεγαλύτερο κύκλωμα. Με τη μετακίνηση αυτού του πηνίου, πάνω από το σώμα του ατόμου, η θέση οποιουδήποτε κομματιού μετάλλου καθορίζεται με ακρίβεια σε μια στιγμή. Αυτό το βοηθητικό πηνίο μπορεί να γίνει τόσο ευαίσθητο, ώστε να ανταποκρίνεται με βεβαιότητα, όχι μόνο στα νομίσματα που βρίσκονται στις τσέπες, αλλά και στα μεταλλικά φερμουάρ ή και στα σιδεράκια των δοντιών και αυτό χωρίς να έρχεται σε επαφή με το άτομο που ανιχνεύετε.
Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά, που οι ύποπτοι εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν τον τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα για να επιθεωρήσουν τους υπαλλήλους τους. Πίσω το 1919, ένα νοτιοαφρικανικό ορυχείο διαμαντιών, άρχισε να χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να ψάξει τους εργαζόμενους για διαμάντια που μπορεί να έχουν κρύψει σε κοιλότητες του σώματος.
Κατανόηση και επιλογή ανιχνευτών μετάλλων ασφάλειας
Για οποιοδήποτε μεγάλο χώρο ή εγκατάσταση, με την ανάγκη για πρόσθετη ασφάλεια, μια μαγνητική πύλη είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Επιτρέπει στις ομάδες ασφαλείας να διασφαλίζουν, ότι κανένα μεταλλικό αντικείμενο δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από το κτίριο χωρίς πρώτα να το εντοπίσει. Ένας ανιχνευτής μετάλλων διέλευσης μπορεί να εγγυηθεί στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους διοργανωτές και όλους τους άλλους, ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι ακίνδυνες και ασφαλείς.
Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους δύο διαφορετικούς τύπους ανιχνευτών μετάλλων. Ο πρώτος τύπος ανιχνευτών μετάλλων, με το πέρασμα του χρόνου παρέχει ανίχνευση μίας ζώνης, που σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε ένα μέρος στο ανθρώπινο σώμα. Ο δεύτερος τρόπος ανίχνευσης μετάλλων διέλευσης παρέχει πολλαπλές ζώνες ανίχνευσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε περισσότερες από μία θέσεις στο ανθρώπινο σώμα. Και οι δύο τύποι ανιχνευτών θα είναι σε θέση να εντοπίσουν το στόχο, αλλά ο ανιχνευτής πολλών ζωνών θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τη θέση του στόχου.
Οι πιο προηγμένοι ανιχνευτές μετάλλων πολλαπλών ζωνών, μπορούν να εντοπίσουν από το κεφάλι μέχρι το δάχτυλο και από αριστερά προς τα δεξιά σε ένα άτομο. Η ικανότητα ακριβούς εντοπισμού της θέσης του στόχου είναι σημαντική, ώστε μια ομάδα ασφαλείας να μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με αυξημένο προσωπικό, θα απαιτήσουν να περνούν περισσότερα άτομα και ένας ανιχνευτής μετάλλων πολλαπλών ζωνών, θα επιτρέψει στις ομάδες ασφάλειας να μπορούν να επεξεργάζονται τα άτομα γρηγορότερα.
Επειδή μπορούν να μετακινούν περισσότερους ανθρώπους, μέσω των σημείων ελέγχου ασφαλείας ταχύτερα, οι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης δεν βρίσκονται πλέον μόνο σε φυλακές, πρεσβείες και αεροδρόμια. Σήμερα, οι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης υπάρχουν σε αστυνομικούς σταθμούς, σχολεία, νυχτερινά κέντρα, κυβερνητικά κτίρια, εταιρίες, εγκαταστάσεις παραγωγής, πυρηνικές εγκαταστάσεις, τερματικά μεταφοράς, αποθήκες, δικαστήρια, ιστορικά μνημεία, αρένες και συναυλίες. Ορισμένοι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης είναι ελαφρύτεροι και φορητοί ώστε να μπορούν εύκολα να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν. Έρχονται με ένα λεπτομερές εγχειρίδιο οδηγιών και ένα βίντεο για να βοηθήσουν τις ομάδες ασφαλείας να τις εγκαταστήσουν πιο αποτελεσματικά. Οι ρυθμίσεις σε αυτές τις συσκευές γίνονται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω μιας επιφάνειας αφής και οθόνης LCD. Οι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης έρχονται με προκαθορισμένο εργοστασιακό πρόγραμμα και μπορούν να προσαρμοστούν, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης θέσης ή τύπου αντικειμένου που πρέπει να βρεθεί. Ο ανιχνευτής μπορεί επίσης να ρυθμιστεί, για να εντοπίσει μια ποικιλία σημάτων στόχου με βάση ένα επιλεγμένο επίπεδο ευαισθησίας.
Ο έλεγχος της κυκλοφορίας προς την μαγνητική πύλη και εξασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι βρίσκουν εύκολα το δρόμο τους προς τη συσκευή, είναι σημαντικό για την ασφάλεια του κτιρίου. Οι ομάδες ασφάλειας θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι πινακίδες και τα σχοινιά των γραμμών, καθοδηγούν τα άτομα στη συσκευή. Έχοντας ένα καλάθι ή δίσκο τοποθετημένο δίπλα στον ανιχνευτή μετάλλων, οι άνθρωποι μπορούν να κινούνται πιο γρήγορα, επιτρέποντας έτσι μια ομαλότερη γραμμή. Είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι τα άτομα, αφαιρούν και τοποθετούν αντικείμενα όπως τα ρολόγια, τα κλειδιά, τα κέρματα, τις ζώνες και οποιαδήποτε άλλα μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα στα καλάθια, έτσι ώστε η συσκευή να μην προκαλεί ψευδή σήματα.
Οι ανιχνευτές μετάλλων διέλευσης, γενικά, είναι μια μεγάλη συσκευή προβολής. Μετά την ταυτοποίηση ενός ατόμου που έχει ένα κρυφό αντικείμενο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας ανιχνευτής μετάλλων χειρός (security detector), για να εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση του. Ο ανιχνευτής μετάλλων χειρός θα επιτρέψει στο προσωπικό ασφαλείας να βρει το αντικείμενο γρήγορα και μερικές φορές διακριτικά είτε με ειδοποίηση ήχου, φωτός και / ή δόνησης.
Η ύπαρξη ενός συστήματος όπως ο ανιχνευτής μετάλλων διέλευσης είναι απαραίτητο για την ασφάλεια μιας εγκατάστασης. Είναι εύκολο στη χρήση και κάνουν τις προβολές ασφαλείας πιο αποτελεσματικές, καθώς και πιο προσιτές. Σε συνδυασμό με ένα ανιχνευτή μετάλλων χειρός, ο ανιχνευτής μετάλλων διέλευσης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κατασκευή και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Υπάρχουν κίνδυνοι ανησυχίας για την υγεία
Οι φορητοί ανιχνευτές μετάλλων χειρός βοηθούν στη μείωση και τη συλλογή ανεπιθύμητων αντικειμένων. Υπάρχουν στιγμές, κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται και οι δύο τύποι ανιχνευτών, καθώς τα πεδία ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων ποικίλλουν. Οι μαγνητικές πύλες μπορεί να έχουν υψηλότερες δυνατότητες συχνότητας στην ανίχνευση διαφόρων μετάλλων, που μερικοί αναρωτιούνται αν θέτουν οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία σας. Ως επί το πλείστον, οι τεχνικές πτυχές τέτοιων συσκευών ανιχνευτής μετάλλων δεν θα σας προκαλέσει βλάβη και είναι ακόμη ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες.
Τα άτομα με ιατρικές συσκευές είναι επίσης ασφαλή. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές ορισμένων συσκευών, που αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο ή τη συχνότητα του ανιχνευτή, όταν περπατάτε μέσα από αυτό (βοηθητικό ακουστικό ή βηματοδότη). Αυτές οι αναφορές έδειξαν ότι δεν δημιούργησαν καθόλου προβλήματα υγείας.