ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ ΜΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν ανιχνευτή μετάλλων για να βρείτε μετεωρίτες.
Πιθανότατα να μην έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο διάστημα, αλλά μπορεί να σταθείτε αρκετά τυχεροί βρίσκοντας ένα κομμάτι από αυτό- γνωστό και ως μετεωρίτης. Οι μετεωρίτες είναι αντικείμενα του διαστήματος ή κομμάτια από αστεροειδείς ή ουράνια ύλη που έπεσε στη γη. Κι’ όμως! Υπάρχουν βραχώδη υπολείμματα από το διάστημα που διασώθηκαν μετά την πτώση τους μέσα από την ατμόσφαιρα. Οι μετεωρίτες μπορούν να διακριθούν από τα γήινα πετρώματα επειδή είναι μαγνητισμένοι από την σύνθεσή τους από σίδερο, νίκελ ή και τα δυο.
Θα έχετε ακούσει για ιστορίες αγροτών που ανακάλυψαν κάποιον σπάνιο μετεωρίτη στο χωράφι τους ή ερευνητές που έχουν βρει διάσπαρτα δείγματα κατά μήκος της ερήμου. Πρόσφατα στην Φλόριντα των ΗΠΑ κάποιος φέρεται να χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα μικρό αντικείμενο με συμπαγές φλοιό. Τα θραύσματα στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια ενός μετεωρίτη.
Μπορεί ένας μετεωρίτης να εντοπιστεί με έναν ανιχνευτή μετάλλων;
Η αναζήτηση για μετεωρίτες είναι ένα είδος ανίχνευσης μετάλλων που είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και δυνητικά πολύτιμο. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρείτε ένα από αυτά τα ουράνια πετρώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς που ψάχνουν για μετεωρίτες, μελετούν πρώτα την επιστήμη πίσω από τα πετρώματα και μετά ψάχνουν σε περιοχές με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας. Οι ειδικοί λένε ότι τα καλύτερα μέρη για να ψάχνει κανείς με ανιχνευτή χρυσού είναι σε τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί «σπαρμένα χωράφια» (strewn fields). Αυτές είναι περιοχές όπου έχουν ανακαλυφθεί διάφοροι μετεωρίτες από την ίδια πτώση. Ευτυχώς για τους «κυνηγούς μετεωριτών» υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές.
Πως ξεχωρίζουμε έναν μετεωρίτη από τα άλλα πετρώματα;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μετεωριτών και δεν μπορούν να βρεθούν όλοι εξίσου εύκολα. Οι ευκολότεροι στον εντοπισμό μετεωρίτες είναι οι μετεωρίτες νίκελ- σιδήρου, καθώς είναι μαγνητικοί, πολύ πυκνοί και βαρείς σε σχέση με το μέγεθός τους. Οι μετεωρίτες έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν και ξεχωρίζουν, οπότε θα πρέπει να ξέρετε τι ψάχνετε όταν χρησιμοποιείτε ανιχνευτή. Αυτή είναι μια λίστα με χαρακτηριστικά διαφοροποίησης για να καθορίσετε αν το πέτρωμα που έχετε εντοπίσει είναι μετεωρίτης.
Συνήθως θα έχουν όλα ή τα περισσότερα χαρακτηριστικά:
- Συμπαγές φλοιό
- Το πέτρωμα είναι μαγνητικό
- Πυκνότητα
- Σημάδια, σαν αποτυπώματα σε βράχο
- Μέταλλο σιδήρου – νικελίου
- «Χονδρούλες» (μικρά, στρογγυλά εξογκώματα ενσωματωμένα στον μετεωρίτη. Οπτικά είναι σαφές ότι διαμορφώθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες)
Αν βρείτε κάποια πέτρα που θα μπορούσε πιθανό να είναι μετεωρίτης, θα πρέπει να την δώσετε για έλεγχο ταυτοποίησης. Αν θέλετε να ταυτοποιήσετε τα ευρήματά σας, μπορείτε να ανατρέξετε σε εγκυκλοπαίδειες όπως «Η εγκυκλοπαίδεια των μετεωριτών του Cambridge» του O. Richard Norton.
Δυο από τους τρεις τύπους μετεωριτών (πετρώδη- σιδήρου και σιδήρου) μπορούν να εντοπιστούν με έναν ανιχνευτή μετάλλων. Ο καλύτερος ανιχνευτής μετάλλων για μετεωρίτες έχει χαμηλή συχνότητα αλλά και ευαισθησία σε μικρά αντικείμενα. Οι ανιχνευτές χρυσού που είναι σχεδιασμένοι για τον εντοπισμό χρυσού είναι επίσης κατάλληλοι να βρίσκουν μετεωρίτες. Ο πιο δημοφιλής τύπος μηχανήματος ανίχνευσης είναι ένας VLF (πολύ χαμηλών συχνοτήτων). Οι ανιχνευτές VLF μπορούν να καθορίσουν περίπου σε τι βάθος βρίσκεται ένα αντικείμενο βασισμένοι στην ένταση του μαγνητικού πεδίου που παράγεται. Όσο πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκεται το αντικείμενο, τόσο πιο δυνατό τα είναι και το μαγνητικό πεδίο.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ ΜΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Ο εντοπισμός μικρών στόχων και ψηγμάτων γίνεται συνήθως καλύτερα με έναν ανιχνευτή VLF, ειδικά στα μικρά νομίσματα. Αν επιθυμείτε να ψάξετε βαθύτερα στο έδαφος για μετεωρίτες, θα ήταν καλό να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο πηνίο αναζήτησης. Αυτό σας παρέχει βαθύτερη διείσδυση και αναγνώριση στόχου.
Σχετικά με ότι αφορά τη χώρα μας, βρέθηκαν 6 εγγραφές για μετεωρίτες .Οι θέσεις είναι οι εξής.
- Κασσάνδρα(Χαλκιδική)
- Αιγός Ποταμοί(-465 Π.Χ, Ελλήσποντος),
- Δελφοί
- Λάρισα(1706,7.7 kg)
- Σέρρες(1818,8.5 kg χονδρίτης 4)
- Θράκη(452 Μ.Χ)
Επιπλέον αγρότες και χωρικοί έχουν αναφέρει κατά καιρούς ευρήματα μετεωριτών στην περιοχή της Ναυπάκτου και Άμφισσας, στην Χίο, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη αλλά και στην μεγαλόνησο στην επαρχία της Λευκωσίας, χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένα από επιστήμονες..
Προτεινόμενοι ανιχνευτές μετάλλων – ανιχνευτές χρυσού για αναζήτηση μετεωριτών:
Fisher Gold Bug
Fisher F75
Teknetics T2 Special – Limited Edition
Επαγγελματικοί Ανιχνευτές
Με ενδιαφέρει το θέμα & πιθανό να αγοράσω ξανά 1 ανιχνευτή μετάλλων & να ασχοληθώ με μετεωρίτες αυτή τη φορά!
Θα χαρώ να έχω περισσότερη ενημέρωση στο θέμα των μετεωριτών!
Ευχαριστώ,