ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ιστορικό
Ραβδοσκοπικά Αθήνα
Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται η σημαντική ιστορία τόσο της Λαυρεωτικής όσο και των Μεταλλείων Λαυρίου. Μέχρι την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Ε.Μ.Π. της Αθήνας για την ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου.
Το μεταλλευτικό Λαύριο του 19ου και 20ου αιώνα
Το όνομα Λαυρεωτική προέρχεται από την λέξη «λαύρα» ή «λαύρη» που σημαίνει στενωπός. Στενό πέρασμα, σήραγγα, χαρακτηριστικό της περιοχής, που είναι διάσπαρτη από αρχαίες και νέες μεταλλευτικές στοές εξόρυξης.
Το Λαύριο, το Μαρούσι, το Κορωπί και το Χαλάνδρι υπήρξαν από τις πιο σημαντικές νέες πόλεις στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον διεθνή χώρο.
Το Λαύριο μαζί με το Περιστέρι, το Μαρούσι, τον Πειραιά, το Μοσχάτο και το Παλαιό Φάληρο υπήρξαν οι πρώτος εργατικοί οικισμοί που οικοδομήθηκαν απ’ αρχής. Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το πρότυπο μιας «company town». Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους των περιοχών Μαρκόπουλο, Ραφήνα, Κηφισιά, Καλλιθέα, Πέραμα συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και τη βιομηχανία του.
Το Αθηναϊκό Τετράδραχμο του 5ου αιώνα π.Χ.
Τη μεταλλευτική δραστηριότητα ξεκίνησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν το 3.000π.Χ. Η συστηματική και εντατική εκμετάλλευση των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Το ασήμι αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων. Με τον άργυρο του Λαυρίου και του Ασπρόπυργου και τους φόρους των συμμάχων ο Περικλής κατασκεύασε τα αθάνατα μνημεία του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών και έκοψε πολλά ασημένια νομίσματα. Μετά την κλασσική αρχαιότητα διακόπτεται κάθε σοβαρή μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα και ακολουθούν πολλοί αιώνες σιωπής.
Το 1860 επισκέφθηκε την Λαυρεωτική ο νεαρός μεταλλειολόγος Α. Κορδέλλας. Το 1863 πείθει τον Ιταλό μεταλλειολόγο J.B.Serpieri για την αξιοποίηση των αρχαίων σκωρίων. Ιδρύει το 1864 στην θέση Εργαστηριάκια την ιταλογαλλική εταιρεία «Hilarion Roux et Cie». Η εταιρεία αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των αρχαίων σκωρίων και την εξαγωγή αργυρούχου μολύβδου από τα Σπάτα, την Παιανία, Νίκαια και το Χαιδάρι.
Η εταιρεία εγκαινίασε το 1865 πλήρες εργοστάσιο με 18 κάμινους, μικρά μεταλλοπλύσια, μηχανουργείο και σιδηρόδρομο ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα χρυσού και gold detector. Πρόκειται για την σημαντικότερη βιομηχανία στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνη την εποχή. Το 1867 απασχολούσε 1.200 εργάτες, τεράστιο αριθμό για τα μεγέθη της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.
ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΧΡΥΣΟΥ
Το 1869 η εταιρεία ήρθε σε σύγκρουση με το ελληνικό κράτος. Έχει μείνει στην ιστορία ως «Λαυρεωτικό Ζήτημα» για την διεκδίκηση των αρχαίων μεταλλευτικών καταλοίπων, γνωστών ως εκβολάδες. Οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν το 1873 στη δημιουργία δύο εταιρειών. Πρόκειται για την «Εταιρεία των Μεταλλουργείων του Λαυρίου» και τη Γαλλοελληνική Εταιρεία, τα «Μεταλλεία Καμάριζας». Δύο χρόνια αργότερα, το 1876, ιδρύθηκε από τον Serpieri η «Compagnie Francaise des Mines du Laurium », που διαδέχθηκε τα «Μεταλλεία Καμάριζας». Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη θέση Κυπριανός της Αθήνας.
Η Ελληνική και Γαλλική Εταιρεία είναι οι βιομηχανίες που στήριξαν ουσιαστικά τη νέα περίοδο ακμής της Λαυρεωτικής. Έβαλαν την σφραγίδα τους τόσο στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, όσο και στην δημιουργία και το χαρακτήρα της πόλης του Λαυρίου. Ο εργατικός συνοικισμός του 1867 μεταβλήθηκε σε πόλη 10.000 κατοίκων στην αρχή του αιώνα. Ενώ η πιο ανθεκτική στο χρόνο από τις δύο εταιρείες, η Γαλλική, δημιούργησε εγκαταστάσεις 45.000 τετρ. Μέτρων στον Κυπριανό.
Οι δύο εταιρίες του Λαυρίου ήταν υπεύθυνες για την λειτουργία της πόλης. Οι κατοικίες και τα καταστήματα ανήκαν στην ιδιοκτησία τους. Αυτές φρόντιζαν για την υγειονομική περίθαλψη με νοσοκομεία και φαρμακεία. Οι ίδιες κατασκεύαζαν τα σχολεία, τις εκκλησίες, τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Ανιχνευτές αποστάσεως Long range detectors.
ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Η ζωή της πόλης του Λαυρίου είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις βιομηχανίες της περιοχής, που όπως είναι φυσικό ακολούθησε την πορεία τους. Η πρώτη σοβαρή κρίση ήλθε στις δεκαετίες 1880 και 1890 με την πτώση της τιμής του μολύβδου. Το καθοριστικό όμως πλήγμα ήλθε με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 η Ελληνική Εταιρεία εκποίησε τις εγκαταστάσεις της. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο πληθυσμός του Δήμου Λαυρεωτικής μειώθηκε κατά 50%.
Με την εγκατάσταση των προσφύγων, μετά τον πόλεμο στη Μικρά Ασία το 1922, αναζωογονήθηκε ο πληθυσμός της πόλης. Από τα μέσα κυρίως της δεκαετίας του 1950 άρχισε μια καινούρια περίοδος για το Λαύριο που διαρκεί τις επόμενες δεκαετίες και χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών κλάδων. Μετά το 1980 το Λαύριο αντιμετώπισε ξανά ένα νέο κύκλο κρίσης σαν συνέπεια της αποβιομηχάνισης σ’ όλη την Ελλάδα. Δεκάδες μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους και περισσότερο από 20% του πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη λόγω της ανεργίας.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν ήταν μόνο τα μεταλλεία του Λαυρίου που έχουν μείνει στην ιστορία για τον πλούτο και την προσφορά τους, τόσο στους Έλληνες όσο και σε άλλους λαούς ανά την ιστορία. Από τα πιο γνωστά μεταλλεία είναι επίσης: της Χαλκιδικής, της Καβάλας, της Θάσου και της περιοχής γύρω από την Θεσσαλονίκη.
Ανιχνευτές μετάλλων ραβδοσκοπικά Anixneutes metallon ravdoskopika, ανιχνευτές χρυσού anixneutes xrysou ανιχνευτές κάμερες βυθού anixneutes cameres vythou ανιχνευτές ασφαλείας anixneutes asfaleias security detector ανιχνευτές σεκιούριτι ανιχνευτές γεωρανταρ anixneutes georandar ραβδοσκοπικά Αθήνα ravdoskopika Athina.
ΓΕΦΥΡΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ – ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ξάνθη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Έδεσσα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Αθήνα Προσοχή: Ένα σημαδι απο μονο του, δεν είναι απαραίτητο να κρύβει μυστικά η γέφυρα.
Αντάρτικη βρύση χτισμένη με πέτρες. Σημάδι πάνω σε βουνό μέσα σε δάσος. Χτισμένη σε σημείο πάνω σε βουνό όπου δεν υπάρχει νερό.
Γέφυρα Ξάνθης | Γέφυρα Έδεσσα Κιουπρί | Γέφυρα Πάτρας |
Γέφυρα λυκόστομο Λάρισας | Γέφυρα Κοζάνης | Γέφυρα αρκούδα Ζαγοροχώρια |
Γέφυρα Αθήνας | Αώος Γιάννενα | Ομοίωμα Αρκούδα |