Εμφύλιος: Ένα παράλογο δράμα
Εξήντα εννέα χρόνια μετά από την λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ο Εμφύλιος Πόλεμος εξακολουθεί να εξιστορείται και συχνά να μυθολογείται από τους επιγόνους των δύο πλευρών. Ωστόσο, όλα τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είχε κριθεί, πριν ακόμη εξαπολυθεί. Παρακάτω συνοψίζονται οι κρίσιμες στρατηγικές καμπές του:
* Τον Οκτώβριο του 1944 στην Καζέρτα της Ιταλίας, ο ΕΛΑΣ υπογράφει Σύμφωνο με το οποίο υπάγεται στο Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και τίθεται υπό τον Άγγλο στρατηγό Σκόμπι. Παρόλα αυτά στα Δεκεμβριανά αποσκιρτά και στρέφεται εναντίον των λοιπών ελληνικών δυνάμεων και των Συμμάχων. Ήταν επόμενο να συντριβεί.
* Πριν εξαπολύσει τα Δεκεμβριανά, η ηγεσία του ΚΚΕ ζητάει την βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ο Βούλγαρος ηγέτης Γκεόργκι Ντιμιτρώφ, Γραμματέας της Γ΄ Διεθνούς, απαντά από τη Μόσχα με κρυπτογράφημά του: «Μη περιμένετε καμιά βοήθεια».
* Τον Φεβρουάριο του 1945 ο ΕΛΑΣ έχει ηττηθεί. Υπογράφει το Σύμφωνο της Βάρκιζας και αναλαμβάνει να παραδώσει όλα του τα όπλα. Λίγες ημέρες αργότερα Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ υπογράφουν το Σύμφωνο της Γιάλτας και μοιράζονται την Ευρώπη μεταξύ τους σε Ζώνες Επιρροής. Στην Ελλάδα ασκούσε επιρροή η Μεγάλη Βρετανία, κατά 90%.
Ωστόσο, η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. ετοιμάζει τον τρίτο καταστροφικό και αυτοκαταστροφικό γύρο του Εμφυλίου. Αποθηκεύει σε μυστικές κρύπτες τα 24.000 καλύτερα και βαρύτερα όπλα της. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει για τον επικείμενο πόλεμο περισσότερα από 5.000 στελέχη στα μυστικά στρατόπεδα: Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, Ρουμπίγκ της Αλβανίας και Ιβαΐλοβγκραντ και Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας. Από το 1945 συγκροτεί στα βουνά ένοπλες ομάδες «καταδιωκόμενων» υπό τον Μάρκο Βαφειάδη με στρατηγείο του τα Αντιχάσια, καθώς πράγματι από την Άλλη Πλευρά σημειώνονταν διώξεις αριστερών και αντεκδικήσεις, ενώ άτακτοι ένοπλοι στα χωριά έλυναν με αίμα τις παλαιότερες κτηματικές και οικογενειακές διαμάχες.
* Το 1946 προκηρύσσονται εκλογές με ημέρα την 31η Μαρτίου. Αρχές 1946 ο Μήτσος Παρτσαλίδης μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου, σύμφωνα με μαρτυρία του, οι Σοβιετικοί ηγέτες τον «συμβουλεύουν» να θέσει το Κ.Κ.Ε. σε υποψηφιότητα στις εκλογές. Το Κ.Κ.Ε., όμως, κηρύσσει αποχή και παραμονή των εκλογών, οι ένοπλες ομάδες του χτυπούν τις νόμιμες φρουρές στο Λιτόχωρο και στο ακριτικό Σκρα.
* Τον Φεβρουάριο του 1946 η 2η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. στην Πίνδο αποφασίζει να εξαπολύσει τον τρίτο γύρο του Εμφυλίου. Η απόφαση τηρείται απόρρητη. Την μαρτυρούν, όμως, οι πρωταγωνιστές.
* Τον Απρίλιο του 1947 ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Πέτρος Ρούσος, η γνωστή τροϊκα του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν στο Βελιγράδι με τους Γιουγκοσλάβους να εξαπολυθεί ο Εμφύλιος. Την 21η Απριλίου του 1947 ο Ν.Ζαχαριάδης συναντάται με τον Τίτο και του απευθύνει ευχαριστήρια επιστολή για τη βοήθεια προς τον ΔΣΕ. Αντάλλαγμα η Μακεδονία.
* 12 Μαρτίου του 1947 εξαγγέλλεται το Δόγμα Τρούμαν. Οι Η.Π.Α. υπερασπίζονται με όλα τα μέσα που διαθέτουν την Ελλάδα -και την Τουρκία- από την κομμουνιστική απειλή. Όμως 27 Ιουνίου 1947 από το βήμα του Γαλλικού Κ.Κ., στο Στρασβούργο, ο αντιπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Μ Πορφυρογένης ανακοινώνει: «Η αποφασιστική πολεμική επίδοση του Δ.Σ.Ε. αποκρυσταλλώνεται κιόλας προς τη δημιουργία μιας λεύτερης Δημοκρατικής Ελλάδας με δική της κυβέρνηση και δική της κρατική υπόσταση»
* 11 Σεπτεμβρίου του 1947 με ομόφωνο Ψήφισμά της η Βουλή χορηγεί γενική αμνηστεία στους ηγέτες και τους μαχητές του Δ.Σ.Ε., ώστε να παραδοθούν εντός ενός μηνός. Παρόλα αυτά 11-12 Σεπτεμβρίου 1947 η 3η Ολομέλεια αποφασίζει τον ολοκληρωτικό πόλεμο και εγκρίνει το Σχέδιο «Λίμνες» που προβλέπει αιφνιδιαστική κατάληψη της Θεσσαλονίκης και χωριστό κράτος στη Μακεδονία και, ει δυνατόν, στη Θράκη.
Οι μυλόπετρες άλεσαν τον Ελληνισμό. Ακόμη και εξ αίματος αδέρφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Ο Χρήστος Διδασκάλου, που κάποτε μαχόταν στο Βίτσι αφηγείται:
«Ένα πολυβολείο μας θέριζε. Δεν σηκώναμε κεφάλι. Με τον λοχία σερνόμαστε σιγά-σιγά, φτάνουμε πίσω του, εξουδετερώνουμε τους σκοπούς και μπουκάρουμε μέσα. Ο πολυβολητής κοιτάει μπροστά του και έχουμε την πλάτη του. Είναι γυναίκα. Σηκώνει ο λοχίας το αυτόματο να την θερίσει, γυρίζει το κεφάλι της εκείνη και, ξαφνικά, ξεσπούν σε κλάματα οι δυο τους. Ήταν αδελφός και αδελφή.
Η στρατηγική αναμέτρηση των αντίπαλων δυνάμεων εκτυλίχθηκε και τελικά κρίθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ισχυρότερες δυνάμεις του ΔΣΕ οχυρώθηκαν στο Καϊμακτσαλάν, στον Γράμμο και στο Βίτσι με βάση τους τις Πρέσπες. Είχαν το προνόμιο ότι συνόρευαν με την Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία όπου κατέφευγαν, εξοπλίζονταν και επέστρεφαν δριμύτερες.
Η ακριτική Φλώρινα έζησε κατάκαρδα το δράμα πολιορκημένη, καθώς ψηλά από την Βίγλα οι αντάρτες με δυο κανόνια την θερίζουν νύχτα-μέρα στα τυφλά. Μια οβίδα πέφτει στην αυλή του Γυμνασίου μέσα στα παιδιά. Το θυμάμαι ζωντανά. Σκότωσε και την μικρή θεία μου Νίκη. Ο χαροκαμμένος πατέρας της Βασίλειος Λιάτσης, ιατρός διευθυντής του Νοσοκομείου, περιέθαλπε και τους αντάρτες τραυματίες από εκείνα τα φονικά κανόνια, τα οποία πλέον εκτίθενται ως λάφυρα στην κεντρική πλατεία.
Το προοίμιο του Μεγάλου Τέλους ξετυλίχθηκε στη Φλώρινα μέσα στο αίμα. Αρχές Φεβρουαρίου 1949 ο Ζαχαριάδης εξαπολύει γενική επίθεση για να καταλάβει τη Φλώρινα και να την κάνει πρωτεύουσα, ώστε το ανατολικό μπλοκ να αναγνωρίσει διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος τη «Λεύτερη Ελλάδα». Μαίνονται άγριες μάχες όλη νύχτα. Μετά από χρόνια ο ντόπιος αρχηγός των εκτελεστών ομολογεί δημόσια. «Μας έδωσαν μια λίστα με ονόματα αντιδραστικών και διαταγή να τους εκτελέσουμε μέσα στα κρεβάτια τους». Το έφερε η μοίρα και την πόλη υπερασπίσθηκε ο θρυλικός «Παππούς» Νικόλαος Παπαδόπουλος που στο ΄Επος του Σαράντα είχε οδηγήσει από νίκη σε νίκη το 28ο Σύνταγμα Αμυνταίου.
Ξημέρωσε η 12η Φεβρουαρίου 1949. Με το πρώτο φως χίμηξαν από τον ουρανό τα αεροπλάνα και τα τανκς από τον κάμπο. Τους άλεσαν όλους. Το τέλος φτάνει.
Όταν έπεσε το Βίτσι και τελευταίος ο Γράμμος στις 29 Αυγούστου 1949, η αιματηρή αναμέτρηση έληξε πνιγμένη στο αίμα των Ελλήνων. Η Μαργαρίτα Λαζαρίδου, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κ.Κ.Ε., είχε μείνει τελευταία στις Πρέσπες, όταν εισέβαλε ο Στρατός. Είδε με τα μάτια της και περιγράφει το δράμα:
«Αν ήθελε κανείς να περιγράψει την Κόλαση, δεν θα μπορούσε να της αποδώσει καλύτερη εικόνα από εκείνη της καταστροφικής μέρας του Αυγούστου του 1949 στον κάμπο της Πρέσπας. Τα αεροπλάνα βούιζαν. Αφού έριχναν όλες τις βόμβες τους, χαμήλωναν και πυροβολούσαν τον κόσμο στον ακάλυπτο κάμπο. Από μακριά το βαρύ πυροβολικό κανονιοβολούσε ρίχνοντας τη φωτιά του. Και τα τανκς με τις οβίδες τους και με τα πολυβόλα τους εσκόρπιζαν παντού τον όλεθρο».
«Ένας φλογισμένος θάνατος τα τύλιγε όλα. Απελπισμένοι πολλοί τρέξανε προς τη λίμνη, τη Μικρή Πρέσπα, για να περάσουν από τη γέφυρα απέναντι. Μα και εκεί τους βρήκαν οι σφαίρες και οι βόμβες. Ο κάμπος στρώθηκε πτώματα. Η λίμνη κοκκίνισε από το πολύ αίμα».
«Κάπου, πέρα από τη λίμνη, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και το Επιτελείο του, το Πολεμικό Συμβούλιο, όλα τα ανώτερα στελέχη του Κόμματος και του Στρατού, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν, περνούσαν τα σύνορα και έμπαιναν στη γείτονα χώρα».
Βασικός διαχειριστής του Εμφυλίου ήταν ο Τίτο με στόχο την προσάρτηση της Ελληνικής Μακεδονίας. Όταν το 1948 ο Στάλιν διέκοψε την απόπειρα του Τίτο να ηγεμονεύσει στα Βαλκάνια, ο ΔΣΕ καταδικάσθηκε. Ο καθηγητής ΄Αρνολντ Τόϋνμπη, κορυφαίος Βρετανός ιστορικός, έγραψε: «Ο ελληνικός Εμφύλιος υπήρξε ο μοναδικός θερμός πόλεμος του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, όπου αναμετρήθηκαν η Δύση και η Ανατολή με Έλληνες αντιπροσώπους τους».
Ο ακριτικός Νομός της Φλώρινας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα. Ερημώθηκε. Το 1940 είχε 87.931 κατοίκους. Μέχρι το 1951 έχασε 18.540 κατοίκους και στα επόμενα εξήντα χρόνια έως το 2011 έχασε ακόμη 20.815. Ωστόσο, πολλοί εγγεγραμμένοι στα Μητρώα δεν κατοικούν πια εκεί. Έφυγαν.
Καιρός πια να ειρηνεύσει πραγματικά η Ελλάδα και να απαλλαγεί από τις εμφύλιες έριδες της, ώστε να απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της. Ο Εμφύλιος ανήκει πια στην Ιστορία. Και η αδέκαστη Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί ότι στις δυο πλευρές του Εμφυλίου έπεσε ο ανθός του Ελληνισμού.
Του οφείλουμε όλοι ένα αγιοκέρι. Αμήν.
Ν.Ι. Μέρτζος
Πηγή: https://www.fatsimare.gr/kserete-oti/2018/09/08/emfylios-ena-paralogo-drama
Η εταιρία Polatidis Group αποστέλλει μηχανήματα ραβδοσκοπίας, ανιχνευτές μετάλλων και χρυσού, ραβδοσκοπικά όργανα και ανιχνευτές ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο κατάστημα και στον εκθεσιακό μας χώρο και να μάθετε τα πάντα για τους ανιχνευτές μετάλλων και χρυσού. Ο εκθεσιακός μας χώρος διαθέτει πλήρως καταρτισμένους τεχνικούς, ώστε να σας παρέχουν κάθε βοήθεια, αλλά και να σας κατατοπίσουν σχετικά με τον πιο κατάλληλο ανιχνευτή μετάλλων για την περίπτωση που θέλετε να ερευνήσετε. Έτσι, δε χάνετε χρήματα και μπορείτε να βρείτε και να ανακαλύψετε τα πάντα στο έδαφος.
Εγώ σαν Πολατίδης, έχω ψάξει σε κοντινές πόλεις της Έδεσσας, όπως Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Νάουσα, Βέροια, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Αριδαία, και φυσικά στην ίδια την Έδεσσα με τους ανιχνευτές μετάλλων και πάντα με την ομάδα και τους συνεργάτες μου. Έχω ανακαλύψει αρκετά ευρήματα και μυστικά που έχουν κρυφτεί από τον καιρό του Βαλκανικού πολέμου, των δυο Παγκοσμίων πολέμων και βέβαια του Εμφυλίου. Τα βούνα όπως γνωρίζουμε κρύβουν πολλά μυστικά, τα οποία περιμένουν να ανακαλυφθούν σιγά σιγά, με τα κατάλληλα εργαλεία, που δεν είναι άλλα από τους ανιχνευτές μετάλλων.