Απόσπασμα από το βιβλίο:
ΡΑΒΔΟΣΚΟΠΙΑ – ΕΚΚΡΕΜΟΣΚΟΠΙΑ
ΟΡΥΚΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ ΧΑΛΚΟΥ
Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ «Fool’s Gold»
Ακόμη και σε αυτή τη νέα εποχή των στιγμιαίων πληροφοριών,μπορεί να σας εκπλήξει το πόσο πολλοί επίδοξοι χρυσοθήρες δεν μπορούν να βρουν τη διαφορά μεταξύ του «ψεύτικου χρυσού» (Fool’s Gold) και του πραγματικού. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους αυτή τη στιγμή επισημαίνοντας ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. Οι σιδηροπυρίτες είναι η πιο κοινή μορφή του «ψεύτικου χρυσού» (Fool’s Gold).
Ο σιδηροπυρίτης μπορεί να προσδιοριστεί από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Ο σιδηροπυρίτης (FeS2) είναι ένα θειούχο ορυκτό, δεν είναι ένα μέταλλο με αποτέλεσμα να μη δίνει σήμα-ένδειξη στους τοπικούς ανιχνευτές μετάλλων.
- Έχει μπρούτζινο κίτρινο χρώμα και “αναβοσβήνει” στο άμεσο φως (σαν «σήμα» από καθρέπτη).
- Σχηματίζει συνήθως ισομετρικούς κρυστάλλους.
- Έχει μέτρια ειδική βαρύτητα (5,6 +) και σχετικά χαμηλή πυκνότητα.
- Είναι πολύ εύθραυστος και καταστρέφεται εάν κτυπηθεί.
- Έχει ραβδώσεις σε πρασινωπό-μαύρο χρώμα στη σκληρή επιφάνεια.
- Έχει ελάχιστη οικονομική αξία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Σημείωση: Μια πολύ σημαντική πτυχή του σιδηροπυρίτη είναι η συχνή του παρουσία σε μεταλλεύματα χρυσού (μεταλλεύματα πυριτικών).
Αν και δεν είναι πολύτιμοι για τον εαυτό τους, οι σιδηροπυρίτες μπορούν να παρέχουν σημαντικές οπτικές ενδείξεις για την ύπαρξη πραγματικού χρυσού σε ιδιαίτερα ανοργανοποιημένες περιοχές.
Ο πραγματικός χρυσός, από την άλλη πλευρά, κατέχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμο:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πλούσια λάμψη του πραγματικού χρυσού.
- Ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο.
- Έχει «χρυσό» κίτρινο χρώμα και λάμπει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές σε άμεσο φως.
- Μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές, όπως κρυσταλλικές,λεπτών κόκκων, νιφάδων, ψήγματα, νευρώσεων, περβάζια, ύφαλοι και φλέβες.
- Έχει ένα υψηλό ειδικό βάρος (19.6) και είναι πολύ πυκνό και βαρύ.
- Είναι πολύ μαλακό και εύπλαστο, μπορεί να κατεργαστεί ή να διαμορφωθεί και να τεντωθεί σε λεπτά σύρματα.
- Οι ραβδώσεις του, όταν χαραχτεί σε μια σκληρή επιφάνεια, σε ημιτελή πορσελάνη για παράδειγμα, αποτυπώνονται σε χρώμα χρυσό.
- Είναι αξίζει πάνω από $ 1.000 ανά ουγγιά και χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα της επιστήμης και της βιομηχανίας.
Μερικές φορές μπορεί να δει κανείς τις χρυσωπές επίπεδες νιφάδες μαρμαρυγίας στα κορυφαία στρώματα της άμμου, σε ρυάκια και ρέματα. Και μόνο από το γεγονός αυτό καταλαβαίνουμε ότι η μίκα δεν είναι χρυσός, δεδομένου ότι ο χρυσός είναι εξαιρετικά βαρύ μέταλλο και έχει την τάση να «ταξιδεύει» προς τα κάτω. Ένα απλό τεστ για να προσδιοριστεί αν η νιφάδα είναι χρυσός ή μαρμαρυγία είναι να την τρίψετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας … αν αποσυντίθεται, είναι μαρμαρυγία σίγουρα, ο πραγματικός χρυσός ποτέ δεν θα το έκανε αυτό.
Υπάρχουν πέτρες όμορφες σαν στολίδι που και αυτές περιέχουν μαρμαρυγία και θα μπορούσαν να συνυπάρξουν σαν ντεκόρ με άλλους πολύτιμους λίθους ή πετρώματα. Η αλήθεια στο θέμα είναι η εξής: αφού έχετε δει στην πραγματικότητα «ψεύτικο χρυσό» από κοντά και προσωπικά και στη συνέχεια ένα κομμάτι από πραγματικό χρυσό, δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία για το ποιό είναι ποιό.