Ραβδοσκοπία. Ιστορίες. Σημάδια Θησαυρού.
Περισσότερα σημάδια από τον Πολατίδη
Τα φυσικά σημάδια αποτελούσαν και αυτά μέρος των αποκρύψεων. Σπηλιές , μεγάλες πέτρες, διάφορα ξωκλήσια, γέφυρες, πηγές, αιωνόβια δένδρα, χαρακτηριστικοί βράχοι, παλαιά ερείπια, ποτάμια, λόφοι ή κάτι το ιδιαίτερο που μπορεί να είχε μια περιοχή αποτελούσαν σημεία κοντά στα οποία έκρυβαν θησαυρούς ή τα χρησιμοποιούσαν σαν αρχικό σημείο υπολογισμού της θέσης απόκρυψης. Βέβαια η αλλαγές που γίνονται με το πέρασμα του χρόνου και με την ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να εξαφανίσουν ένα σημάδι και να μην βρεθεί σχεδόν ποτέ ή να αλλοιωθεί τόσο που να ερμηνευτεί λάθος.
Οι ερμηνείες τους διαφέρουν ανάλογα με το ποιος τα δημιούργησε. Οι Τούρκοι σκάλιζαν τα πιο δύσκολα, οι βουλγάρικες ομάδες Κομιτατζίδων είχαν συνήθως η καθεμία το δικό της κώδικα και οι ιδιώτες είχαν ο καθένας την δικιά του ερμηνεία.
Συνήθως όσοι έκρυβαν ένα θησαυρό σκάλιζαν επάνω σε βράχους διάφορα σημάδια ή σύμβολα. Τα οποία, αν μπορούσε κάποιος να τα αποκρυπτογραφήσει, τον οδηγούσαν στο θησαυρό. Σε κάποιο άλλο μέρος, σε κάποιο χάρτη ή στην παράκαμψη κάποιας παγίδας.
Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σε πέτρες, κεραμίδια, χάρτες, ξύλα, μεταλλικά αντικείμενα, τοίχους, διάφορες κατασκευές, ξερολιθιές κ.λπ.