Για εκατοντάδες χρόνια, κυνηγοί θησαυρών έχουν αναζητήσει και το Ελ Ντοράντο, την χαμένη πόλη του χρυσού. Η ιδέα μιας πόλης γεμάτης χρυσό και άλλα πλούτη έχει μια φυσική έλξη, τραβώντας την προσοχή των χρυσοθήρων από όλο τον κόσμο με την ελπίδα να ανακαλύψουν τον απόλυτο θησαυρό. Παρά τις πολυάριθμες αποστολές σε όλη τη Λατινική Αμερική, η πόλη του χρυσού παραμένει κρυμμένη…
Σύμφωνα με το μύθο, οι Ινκας ασκούσαν μια τελετουργία για κάθε νεοδιορισθέντα βασιλιά που περιλάμβανε χρυσή σκόνη και άλλους πολύτιμους θησαυρούς. Όταν διοριζόταν ένας νέος ηγέτης, γινόταν πολλά τελετουργικά πριν πάρει το ρόλο του βασιλιά. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις τελετουργίες, ο νέος βασιλιάς θα πήγαινε στη λίμνη Γκουατάβιτα, όπου θα ήταν γυμνός και θα τον κάλυπταν με χρυσή σκόνη. Τοποθετούνταν πάνω σε μια πολύ διακοσμημένη σχεδία, μαζί με τους βοηθούς του, και σωρούς χρυσού και πολύτιμων λίθων. Η σχεδία πήγαινε στο κέντρο της λίμνης, όπου ο βασιλιάς θα ξεπλύνει τη χρυσή σκόνη από το σώμα του, καθώς οι βοηθοί του έριχναν τα κομμάτια χρυσού και πολύτιμων λίθων στη λίμνη. Αυτό το τελετουργικό προοριζόταν ως θυσία για τον θεό των Ινκας.
Το 1545, οι κατακτητές Lázaro Fonte και Hernán Perez de Quesada προσπάθησαν να αποστραγγίσουν τη λίμνη Γκουατάβιτα. Κατά τη διάρκεια, βρήκαν χρυσό κατά μήκος των ακτών της, τροφοδοτώντας την υποψία τους ότι η λίμνη περιείχε ένα θησαυρό πλούτου και πολύ χρυσό. Εργάστηκαν για τρεις μήνες αλλά δεν ήταν σε θέση να αποστραγγίσουν τη λίμνη επαρκώς για να φτάσουν σε οποιονδήποτε θησαυρό βαθιά μέσα στη λίμνη. Το 1580, μια άλλη απόπειρα αποστράγγισης της λίμνης έγινε από τον επιχειρηματία Antoine de Sepúlveda. Για άλλη μια φορά βρέθηκαν διάφορα κομμάτια χρυσού κατά μήκος των ακτών, αλλά ο θησαυρός στα βάθη της λίμνης παρέμεινε κρυμμένος. Άλλες έρευνες διεξήχθησαν στη λίμνη Γκουατάβιτα, με εκτιμήσεις ότι η λίμνη θα μπορούσε να περιέχει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, χωρίς τύχη να βρει τους θησαυρούς.
Παρ’ όλα αυτά, η αναζήτηση για το Ελ Ντοράντο συνεχίζεται. Οι αναζητήσεις για την πόλη δεν περιορίζονται στην Κολομβία ή τη λίμνη Γκουατάβιτα, όπου οι Ινκας ασκούσαν τα τελετουργικά τους, αλλά κάλυπτε όλες τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Οι αποστολές για να βρεθεί η χρυσή πόλη έχουν διεξαχθεί σε βάθος.
Ο Αγγλος Sir Walter Raleigh έκανε δύο προσπάθειες να βρει τη χρυσή πόλη. Το 1595, φημολογήθηκε ότι το Ελ Ντοράντο μπορούσε να βρεθεί στη λίμνη Parime στα υψίπεδα της Γουιάνας. Ο Ράλεϊ έβαλε πανιά, ελπίζοντας να ανακαλύψει την χαμένη πόλη, να καθιερώσει μια αγγλική παρουσία στο Νότιο Ημισφαίριο και να δημιουργήσει έναν αγγλικό οικισμό στη Γουιάνα. Η επιθυμία του να βρει το Ελ Ντοράντο παρέμεινε ισχυρή, αν και ανακάλυψε μόνο κομμάτια χρυσού κατά μήκος του δρόμου. Το 1617, ο Ράλεϊ επέστρεψε στη Νότια Αμερική με τον γιο του, με την ελπίδα να βρει το Ελ Ντοράντο. Ο γιος του σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τους Ισπανούς και ο Ράλεϊ δεν βρήκε τον Ελ Ντοράντο στη δεύτερη καταστροφική αποστολή του.
Αρκετές αποστολές για να βρεθεί το Ελ Ντοράντο έχουν επιχειρηθεί από την ώρα του Ράλεϊ, αλλά κανένας δεν ήταν επιτυχής. Οι μοναχοί Acana και Fritz, Don Manuel Centurion – κυβερνήτης του San Thome del Angostura και οι επιχειρηματίες Nicholas Rodriguez και Antonio Santos, έχουν οδηγήσει όλες τις αποστολές με την ελπίδα να βρουν την χαμένη πόλη. Όλοι δεν κατάφεραν να βρουν το Ελ Ντοράντο και οι αποστολές έχουν οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων ζωών – από εκείνους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών αποστράγγισης της λίμνης Guatavita, σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους ενώ ψάχνουν στο τοπίο της Λατινικής Αμερικής. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια να βρεθεί το El Dorado συνέβη το 2000. Η Μονή του Santo Domingo ψάχνει για υπόγειες σήραγγες των Ινκας, όταν βρήκαν μια μεγάλη σήραγγα κάτω από τη Μονή, αλλά χωρίς χρυσό. Στη συνέχεια, το 2001, ο Ιταλός αρχαιολόγος Mario Polia ανακάλυψε ένα έγγραφο από το 1600 που περιείχε περιγραφές μιας πόλης που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι Ελ Ντοράντο. Στην περιοχή, που βρίσκεται στο Paratoari στο Περού, έχουν ανακτηθεί εργαλεία και αποδείξεις ανθρωπογενών κατασκευών, αλλά το El Dorado παραμένει μυστήριο.
Παρόλο που η δαπανηρή έρευνα για το Ελ Ντοράντο δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία για την πόλη χρυσού, το θέμα παραμένει ενδιαφέρον μέχρι και αυτή την ημέρα. Οι αναζητήσεις για το Ελ Ντοράντο έχουν διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια σε τεράστιες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Κάποιοι παραμένουν αποφασισμένοι να βρουν τη χαμένη πόλη του χρυσού. Ίσως κάποια μέρα θα ανακαλυφθεί η πόλη του Ελ Ντοράντο και θα βρεθούν τα πλούτη και ο αμύθητος θησαυρός που φημολογείται ότι περιέχονται μέσα…
Αληθινή ιστορία 450 χρόνια πριν. Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ για να μάθετε περισσότερα μέσα από το βίντεο για έναν αμύθητο-αληθινό θησαυρό που δε βρέθηκε ακόμα.
Τι συνέβη με τους τόνους χρυσού; Ο θησαυρός στον οποίο αναφέρεται το βίντεο είναι της τάξεως των 600 τόνων, αξίας πάνω από 5 δισ. δολάρια. Για πολλά χρόνια ερευνητές χρυσοθήρες ψάχνουν τη χαμένη χρυσή πόλη αλλά χωρίς επιτυχία. Η ιστορία ξεκινά με τη γυναίκα του Αταούλπα που μόλις έμαθε το θάνατο του συζύγου της φρόντισε να κρύψει τον θησαυρό σε σήραγγες-σπηλιές. Ο θρύλος λέει ότι η πόλη είχε σπίτια φτιαγμένα από χρυσό με τρύπες και μυστικά δωμάτια που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με σκαλιστά σημάδια. Το 1532 ο Φρανσίσκο Πιζάρο με μια ομάδα χρυσοθήρων βρήκαν μια σπηλιά-γαλαρία που οδηγούσε με κάποιες διακλαδώσεις σε σήραγγες. Βρέθηκαν κάτω από ένα δωμάτιο και προσπάθησαν να βγουν προς τα έξω. Ένας όμως μόνο τα κατάφερε, έβγαλε τις πέτρες και βγήκε στην επιφάνεια. Το μόνο που κρατούσε στα χέρια του ήταν δύο πλάκες χρυσού.
Τι απέγινε ο αμύθητος θησαυρός;Το 1923 η κυβέρνηση χρηματοδότησε μια μεγάλη αποστολή ερευνητών χρυσοθήρων για να φέρουν τον αμύθητο θησαυρό, που είναι θαμμένος, στο φως. Αλλά και αυτοί δεν τα κατάφεραν. Οι χρυσοθήρες πιστεύουν ότι κρύβονται πολλές παγίδες αλλά αξίζει τον κόπο κάποιος τυχερός να τον βρει. Τώρα η τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες με τα μηχανήματα υψηλής ανάλυσης, οι ανιχνευτές χρυσού είναι πλέον πιο εξειδικευμένοι, όπως και τα ραβδοσκοπικά ψηφιακά όργανα. Υπάρχουν πολλά σημάδια που οδηγούν στο θησαυρό, αλλά η πόλη βρίσκεται σίγουρα σε τούνελ μέσα στο δάσος και είναι καλυμμένη με πυκνή βλάστηση.
Αναφερόμαστε σε τόνους χρυσού και ασημιού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που κρύβονται ακόμα…