Το 2017 ο Πολατίδης σας ενημερώνει για τις χρυσές λίρες, τους ανιχνευτές μετάλλων, τη ραβδοσκοπία και τα εκκρεμή.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις χρυσές λίρες για να μην χάνουμε χρήματα. Βασικός κανόνας: Πρέπει να μάθουμε ποια λίρα έχουμε βρει ή έχουμε αποκτήσει από κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο. Μπορεί να μας τη χάρισαν στο γάμο μας, να αποκτήσαμε λίρες από τον παππού ή την γιαγιά μας ή κάποια χρυσαφικά να τα αποκτήσαμε από τα πεθερικά μας.
Οι γαλλικές χρυσές λίρες, κοπής από 1899-1914 απεικονίζουν ένα κοκοράκι. Πρόκειται για ένα εθνικό σύμβολο της Γαλλίας, σύμβολο δημοκρατίας. Οι Γάλλοι ανεπίσημα είχαν τον κόκορα ως ισχυρό χριστιανικό σύμβολο που χρονολογείται από όταν η Γαλλία ήταν γνωστή ως Γαλατία. Η λίρα αυτή έχει βάρος 6,45 γραμμάρια και 90.0% χρυσό.
Χρυσή Λίρα Γαλλίας
Οι χρυσές τούρκικες λίρες ήταν το νόμισμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1844 ως και τις 29 Οκτωβρίου 1923. Μία λίρα έχει περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 6,61519 γραμμάρια και σε καθαρό ασήμι 99,8292 γραμμάρια.
Χρυσή Λίρα Τουρκίας
Η χρυσή λίρα Αγγλίας του 1817 επανεμφανίστηκε ως νόμισμα μιας ευρείας νομισματικής μεταρρύθμισης και έκτοτε κυριάρχησε παγκοσμίως λόγω της επέκτασης της Μ .Βρετανίας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για λίρες τεράστιας αξίας καθώς η κοπή του 1819 είναι εξαιρετικά σπάνια γιατί έχουν κοπεί μόνο 3.574 κομμάτια. Έχει τα εξής χαρακτηριστικά: βάρος 7,9881 γραμμάρια και η περιεκτικότητα της σε χρυσό είναι 22 καράτια.
Χρυσή Λίρα Αγγλίας
Ας πούμε και λίγα λόγια για τα πεντόλιρα:
Πεντόλιρο Αγγλίας: Το 1820 από τον Άγγλο βασιλιά George III εκδόθηκε το πρώτο χρυσό νόμισμα των 5 λιρών Αγγλίας. Η περιεκτικότητα χρυσού στο κράμα κατασκευής του είναι 91,6 ή αλλιώς 22 καράτια. Τα πεντόλιρα της Αγγλίας από το 1820 και έπειτα έχουν διάφορες αναπαραστάσεις στις όψεις του νομίσματος. Διαφορετική χρονολογία κοπής πεντόλιρου έχουμε και διαφορετική αναπαράσταση.
Χρυσό Πεντόλιρο Αγγλίας
Χρυσά σπάνια νομίσματα της Ελλάδος:
Χρυσό νόμισμα 20 δραχμών του 1833. Στο νόμισμα αυτό η μία όψη φέρει ημερομηνία, αξία και τον βασιλικό θυρεό πλαισιωμένο από δάφνινο στεφάνι. Στην άλλη όψη συναντάμε την προτομή του Όθωνα σε νεαρή ηλικία να κοιτάει αριστερά και την επιγραφή «ΌΘΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Η σύνθεση του μετάλλου είναι 0,900 χρυσός και 0,100 χαλκός.
Χρυσό Νόμισμα 20 Δραχμές
Χρυσά νομίσματα 50 και 100 δραχμών του 1876. Αποτελείται από 90% χρυσό και 10% χαλκό. Απεικονίζεται ο βασιλιάς Γεώργιος Α σε νεανική μορφή και η κεφαλή είναι στραμμένη προς τα δεξιά. Είναι τα μεγαλύτερα σε αξία χρυσά νομίσματα της σειράς λόγω βάρους και χαμηλής ποσότητας παραγωγής.
Χρυσά Βασιλικά Νομίσματα 50 & 100 Δραχμές
Χρυσό νόμισμα 10 δραχμών του 1876. Αποτελείται από 90% χρυσό και 10% χαλκό. Απεικονίζεται ο βασιλιάς Γεώργιος Α σε νεανική μορφή και η κεφαλή είναι στραμμένη προς τα δεξιά.
Χρυσό Νόμισμα 10 Δραχμές
Στα χρυσά του 1876 περιλαμβάνονται το πεντάδραχμο, το δεκάδραχμο και το εικοσάδραχμο.
Χρυσό Νόμισμα 5 & 20 Δραχμές
Όσα πιο πολλά γνωρίζουμε για τις χρυσές λίρες, γα τα πεντόλιρα και για τα ελληνικά χρυσά νομίσματα με τους βασιλιάδες τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αξιολογούμε όλα αυτά που βρέθηκαν στα χέρια μας από τους παππούδες μας ή βρέθηκαν στα μπαούλα. Πρόκειται για μια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας που το μόνο που μένει είναι να την αξιοποιήσουμε.
Μαθαίνουμε περισσότερα από τον Πολατίδη για τους ανιχνευτές χρυσού.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο πελάτης αγοράζοντας έναν ανιχνευτή μετάλλων. Οι πιο πολλοί ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ανιχνευτή μετάλλων μπερδεύονται. Πρέπει να γνωρίζουν τι θέλουν να ψάξουν. Όταν γνωρίζουν το αντικείμενο που θέλουν να βρουν στο έδαφος, καλά είναι να πάρουν τη γνώμη από έναν επαγγελματία έμπορο για να τους προτείνει το καταλληλότερο για τη περίπτωση τους. Μ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνε χρήματα. Μπορούν να αγοράσουν ανιχνευτή με 200, 400, 600,1000 ευρώ.
Τι βρίσκει ένας ανιχνευτής μετάλλων. Ένας ανιχνευτής μετάλλων βρίσκει όλα τα μέταλλα στο έδαφος. Για παράδειγμα ένα νόμισμα μπορεί να το βρει από τους 0 πόντους ως τους 40 πόντους. Ένα χάλκινο βραχιόλι μπορεί να το βρει από τους 0 ως τους 70 πόντους. Μια κατσαρόλα μπορεί να τη βρει από τους 0 ως το 1,20. Με λίγα λόγια όλοι οι ανιχνευτές μετάλλου βρίσκουν την επιφάνεια του αντικειμένου, όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο βαθιά μπορούμε να τη βρούμε. Κανένας ανιχνευτής δεν μπορεί να βρει μια λίρα στο ένα μέτρο βάθος.
Ας πούμε και λίγα λόγια για το διαχωρισμό. Τώρα τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα έχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία με ειδικά φίλτρα, νέες τεχνολογίες στην οθόνη του ανιχνευτή μετάλλων με τρισδιάστατη απεικόνιση, πατώντας ένα κουμπί να μπορούμε να απορρίψουμε όλα τα μέταλλα που είναι άχρηστα στο έδαφος. Όλα τα μέταλλα έχουν το δικό τους DNA. Για παράδειγμα τα σιδηρούχα, μη σιδηρούχα μέταλλα. Με λίγα λόγια τα ευγενή. Βέβαια μπορούμε και τα έγχρωμα μέταλλα να τα διαχωρίσουμε τέλεια αφού ο ανιχνευτής μετάλλων είναι ψηφιακός π.χ. για ένα καρφί, ένα πέταλο, ένα σύρμα, ένα σίδερο κτλ. ξέρουμε ότι στην οθόνη θα μας βγάλει ένα νούμερο ως το 30 δίνοντας εντολή στο μηχάνημα να μη βρούμε τα καρφιά.
Μ αυτό τον τρόπο μπορεί και τα απορρίπτει. Ασχολούμαστε δηλαδή με τα πιο ευγενή μέταλλα όπως είναι ο χρυσός, το ασήμι και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα. Οι ανιχνευτές χρυσού είναι τόσο εξειδικευμένοι που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ταυτότητα όλων των μετάλλων με μεγάλη ακρίβεια και να προσδιορίσουν και το βάθος. Ένα μεγάλο μυστικό στις κατασκευαστικές εταιρείες ανιχνευτών μετάλλων όπως η Garrett, η Makro, η Fisher, η Nocta, η Minelab κτλ. Έχουνε μεγάλο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά και έτσι καταφέρανε να κατασκευάσουνε μηχανήματα με λίγα χρήματα προς τους πελάτες.
Τι δεν μπορούν να κάνουν οι ανιχνευτές μετάλλων.
Δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μετάλλου μέσα στο μέταλλο. Δηλαδή ένα κιβώτιο αν έχει μέσα χρυσές λίρες βλέπουν οι ανιχνευτές και διαβάζουν την εξωτερική επιφάνεια. Δεν θα μπορούν να δουν αν έχει χρυσές λίρες αλλά θα δουν ένα σιδερένιο κιβώτιο. Για παράδειγμα ένα πήλινο δοχείο αν έχει μέσα χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και λίρες το μηχάνημα θα τους πει πολύ ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας θησαυρός. Αυτό συμβαίνει γιατί το περίβλημα του δεν είναι μεταλλικό. Έτσι μπορούμε να δούμε ότι έχει μέσα τα αντικείμενα που αναφέραμε. Ένα ξύλινο κιβώτιο αν έχει πεντόλιρα, το μηχάνημα θα διαπιστώσει με ευκολία πως υπάρχουν μέσα σε αυτό πεντόλιρα.
Τα μηχανήματα είναι τα VLF, τα παλμικά, τα μαγνητόμετρα, οι κιβωτιοεντοπιστές, τα γεωραντάρ, οι φασματογράφοι και οι ανιχνευτές τρισδιάστατης απεικόνισης.
Ο Πολατίδης πιστεύει σε τρία πράγματα που πρέπει να δουλέψουν αρμονικά. 1ον να υπάρχει ένας στόχος/αντικείμενο. 2ον ένα καλό μηχάνημα και 3ον ένας καλός χειριστής. Όταν τα 3 αυτά συγχρονιστούν και δουλέψουν μαζί δεν μπορεί να μείνει τίποτα κρυμμένο στη γη, όλα θα βγουν στο φως της επιφάνειας.
Όποιος χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή μετάλλων πρέπει να το δει σαν χόμπι. Χρησιμοποιείται στην παγκόσμια αγορά ως μέσο για να ψάχνει μετεωρίτες που έχουν μεγάλη αξία για τους συλλέκτες. Πολλοί βέβαια χρησιμοποιούν τους ανιχνευτές για να βρουν φυσικό χρυσό όπως είναι τα ρινίσματα χρυσού. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες και ξένοι τους χρησιμοποιούν προκειμένου να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο ψάχνοντας στις παραλίες και βρίσκοντας χαμένα αντικείμενα όπως χρήματα π.χ. του ενός ή των δύο ευρώ και διάφορα άλλα νομίσματα διάφορης αξίας ή αναζητώντας χρυσά βραχιόλια, δαχτυλίδια, σταυρουδάκια, καδένες κτλ. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να χρησιμοποιείται ένας ανιχνευτή με μεράκι και αγάπη, να το ζει αυτός που το χρησιμοποιεί ως μια ξεχωριστή εμπειρία.
Αποστέλλουμε ανιχνευτές μετάλλων με αντικαταβολή στη Λαμία, Αθήνα, Λάρισα, Καβάλα, Κοζάνη, Βέροια, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ξάνθη, Ιωάννινα, Κομοτηνή και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ραβδοσκοπία
Η ραβδοσκοπία είναι μία αρχαία τέχνη αναζήτησης που έκανε την εμφάνιση της εδώ και πολλούς αιώνες από διάφορους πολιτισμούς, Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο, Κίνα κτλ. Η ραβδοσκοπία είναι μαγεία, χάρισμα, τέχνη. Βέβαια στη ραβδοσκοπία χρησιμοποιούμε κάποιο όργανο που μπορεί να είναι από ένα απλό κλαδί ελιάς, μια λυγαριά σε στυλ διχάλας, ένα απλό σύρμα, μία χάλκινη βέργα στυλ Γ ή δύο βέργες στυλ Γ. Μπορούμε να ψάξουμε και ομαδικά με τέσσερις βέργες. Σ αυτή την περίπτωση εντοπίζονται και τα λιγότερα λάθη. Ο τρόπος που θα ψάξει ένας ραβδοσκόπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Πολλοί ραβδοσκόποι ψάχνουν να βρουν νερό, χαμένα αντικείμενα στο έδαφος, πολύτιμους λίθους.
Ένας ραβδοσκόπος είναι ένα πηνίο από μόνος του. Τα όργανα που χρησιμοποιεί τον βοηθάνε να δει σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται κάτι και συγκεντρώνεται πάνω στο όργανο π.χ τα εκκρεμή, οι βέργες, τα δίδυμα. Είναι ένα δεύτερο πηνίο που ενσωματώνεται με το πρώτο πηνίο δημιουργώντας μια ενέργεια προς μία κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι ο βοράς είναι πιο κοντά στο μαγνητικό κέντρο της γης. Ο ραβδοσκόπος καλό είναι να ξεκινάει πάντα από τον βορά γι αυτό το ιδανικό είναι να έχει μια πυξίδα μαζί του για να μπορεί να προσανατολίζεται πιο εύκολα. Οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τη ραβδοσκοπία για να βρίσκουν νερό, σίδηρο, ασήμι, χαλκό, μολύβι και διάφορα πολύτιμα κοιτάσματα όπως ο φυσικός χρυσός κτλ.
Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για έναν ζωντανό οργανισμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξοδεύει μεγάλη ποσότητα ενέργειας και το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου επαναφορτίζει τις μπαταρίες του. Αυτή είναι μία διαδικασία που πραγματοποιείται αυτόματα ώστε να προστατεύεται το φυσικό μας σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να επικεντρώνουμε τη σκέψη μας στον επιθυμητό στόχο κατά τη διάρκεια της χρήσης οργάνου. Ένας καλός ραβδοσκόπος κατά τη διάρκεια έρευνας θα πρέπει να σκέφτεται το στόχο που επιθυμεί. Όσο απλό και να φαίνεται, είναι εξαιρετικό δύσκολο, χρειάζεται πολύ εξάσκηση για να το καταφέρουμε. Η θετική σκέψη και το ανοιχτό μυαλό είναι το μυστικό για να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στη ραβδοσκοπία.
Τα άτομα που είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους ενδεχομένως να μην δοκιμάσουν ποτέ να χρησιμοποιήσουν αυτό το όργανο. Τα ραβδοσκοπικά όργανα είναι πολύ καλοί δέκτες όλων των σημάτων που διαχέονται στην ατμόσφαιρα, όπως είναι τα μαγνητικά πεδία, τα σήματα κινητής τηλεφωνίας, τα ραδιοκύματα. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούνται με παύσεις και για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι καλύτερες ώρες για να κάνουμε έρευνα με ένα όργανο ραβδοσκοπίας είναι οι νυχτερινές γιατί έχουμε λιγότερες παρεμβολές στην ατμόσφαιρα και δεν εμπλέκονται ψευδή σήματα π.χ ηλεκτρικές εκπομπές, ασύρματα δίκτυα.
Όσο νεότερος είναι αυτός που αρχίζει να μαθαίνει την τέχνη της ραβδοσκοπίας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει γιατί το μυαλό σε μικρή ηλικία δεν είναι εγκλωβισμένο στις σκέψεις που βασανίζουν την αντίληψη μας. Όταν ψάχνετε ένα θησαυρό θα συνειδητοποιήσετε ότι είτε το εκκρεμές είτε οποιοδήποτε άλλο όργανο χρησιμοποιείτε έλκεται περισσότερο από κάτι που είναι θαμμένο μέσα στη γη παρά από κάτι που βρίσκεται στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του ο χειριστής πρέπει να έχει συγκεκριμένη στάση στο σώμα του. Πρέπει να στέκεται χαλαρός με τα πόδια ελαφρώς απομακρυσμένα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε βέργες κατά την έρευνα μας δεν πρέπει να τις πιέζουμε υπερβολικά και να τις αφήνουμε να σταθεροποιούνται ελεύθερα στα χέρια μας.
Εκκρεμές
Διαδεδομένο ραβδοσκοπικό όργανο αποτελεί το εκκρεμές. Συνδέεται με τον υποσυνείδητο εαυτό μας και δίνει απαντήσεις με την κίνηση του. Αυτό που χρειάζεται από τον χειριστή του είναι αυτοσυγκέντρωση και καθαρή σκέψη. Είναι πολύτιμος σύμμαχος όταν ψάχνουμε κάποιο θησαυρό καθώς η κίνηση του εκκρεμούς μας κατευθύνει προς το στόχο που επιθυμούμε. Ένα εκκρεμές για να είναι περισσότερο αποτελεσματικό συνίσταται να είναι φτιαγμένο από υλικά με μεγαλύτερη αγωγιμότητα όπως είναι ο χαλκός, ο χρυσός και το ασήμι.
Εκτός όμως από την ιδιότητα που έχει το εκκρεμές να εντοπίζει διαφόρων ειδών κοιτάσματα ή να εντοπίζει υπόγειες πηγές νερού μπορεί να κάνει τη καθημερινότητα μας πιο εύκολη. Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτουμε ή αποτελεί πολύτιμος βοηθός για να βρίσκουμε αντικείμενα που έχουμε χάσει. Ο αυτοέλεγχος των συναισθημάτων και η αντικειμενική μας στάση απέναντι στα γεγονότα θα βοηθήσει ώστε να δίνει το εκκρεμές σωστές εκτιμήσεις.
Από όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η ραβδοσκοπία έχει τόσο ευρεία χρήση ανά τους αιώνες. Εφαρμόζεται η τέχνη αυτή ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Μέχρι σήμερα αποτελεί τρόπο μέτρησης της γήινης ακτινοβολίας και των ενεργειακών δικτύων σε όλους τους χώρους. Είναι ένα μυστικό μονοπάτι γνώσης που χρειάζεται θάρρος και θέληση για να το διαβούμε. Τότε η ραβδοσκοπία θα αποκαλύψει τα ευεργετικά αποτελέσματα της και θα δώσει άλλο νόημα στην ζωή μας.

Σημάδια
Πολλοί από εμάς έχουμε βρει κάποια σημάδια σκαλιστά πάνω σε βράχια, πέτρες και δέντρα τα οποία είναι χαραγμένα και έχουν κάποια σχήματα, κάποια γράμματα, κάποιες παραστάσεις και κάποια σύμβολα. Θα σας αναφέρω κάποια σημάδια που είναι πιο γνωστά και διαδεδομένα. Υπάρχουν σημάδια με πέταλο, μία κλώσα, έναν ήλιο, ένα καντάρι, μια πέρδικα, μία αρκούδα, έναν σταυρό, ένα σίδερο μπηγμένο σ ένα δέντρο, κάποιες τρύπες στα βράχια ή στις πέτρες, μια ξιφολόγχη, μία πατούσα, έναν λύκο, ένα ελάφι, μια χελώνα, ένα λαγό κτλ. Από αυτά τα σημάδια κάποια είναι κομιτατζίδικα.
Οι κομιτατζήδες κρύβανε κοντά σε εκκλησίες με προσήμαδα και κολαούζα. Οι Τούρκοι συνήθως έκρυβαν θησαυρούς σε σπίτια, μύλους, γέφυρες κτλ. Οι αντάρτες λόγω της βιασύνης και της πίεσης που ένοιωθαν, έκρυβαν πιο πρόχειρα τον οπλισμό τους και τα χρήματα τους. Οι συναγωνιστές χρησιμοποιούσαν πιο πολύ τα δέντρα όπως επίσης και τις πηγές και τις γέφυρες και πολλά άλλα.
Βέβαια πολλά σημάδια είναι φυσικά όπως μυώματα , σταθερά βράχια ή μπορεί να αποτελεί σημάδι όταν δυο ποτάμια ενώνονται. Πολλά σημάδια κρύβουν διάφορα μυστικά από οπλισμό μέχρι και χρήματα και διάφορα άλλα. Το κάθε ένα έχει το δικό του μυστικό και παραπέμπει σε έναν δημιουργό. Ο κάθε δημιουργός φτιάχνει ένα σημάδι είτε για προσωπικούς του λόγους είτε από απλό ενδιαφέρον είτε γιατί κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Λόγου χάριν ένας τσοπάνης μπορεί να έχει φτιάξει ένα σημάδι για να του θυμίζει κάτι ή για να περάσει την ώρα του.
Όμως τα περισσότερα σημάδια κρύβουν πολλά μυστικά δικά του. Καλά είναι να μην καταστρέφονται τα σημάδια γιατί αν τα καταστρέφονται, καταστρέφεται και η δημιουργία ενός ανθρώπου η οποία έχει κάποια σημασία και έχει φτιαχτεί για κάποιο λόγο. Ένα σημάδι οδηγεί σ ένα άλλο σημάδι. Αυτά είναι κομιτατζίδικα και μπορεί να είναι ένα οδοιπορικό. Όπως σας ανέφερα για τα σημάδια πιο πάνω σε κάποια βρέθηκαν χρυσές λίρες και σε άλλα βρέθηκαν πολεμικό υλικό.