ΘΕΣΣΑΛΙΑ- Ο χρυσός του «διαχειριστή». Μύθος ή πραγματικότητα?
Ανιχνευτής μετάλλων
Ανιχνευτής μετάλλων. Στην περιοχή της Θεσσαλίας κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ζούσε ο αντάρτης “διαχειριστής” και δρούσε στην ευρύτερη περιοχή:στον θεσσαλικό κάμπο αλλά κατά βάση στα βουνά. Στο βουνό Κίσσαβο εκείνη την περίοδο υπήρχε μια σπηλιά κοντά σε μια λεκάνη. Είχε μεγάλη χωρητικότητα ικανή να κρύψει ολόκληρο στρατό. Το 1941-47 την χρησιμοποιούσαν σαν κρησφύγετο κατά την διάρκεια του πολέμου.
Μετά το ’47 ο “διαχειριστής” ανατίναξε την είσοδο της σπηλιάς.
Ο «διαχειριστής» που δρούσε στην περιοχή της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή , Τυρνάβου, Αγιάς, Μακρυχωρίου, Πλατυκάμπου, Αμπελακίων, Μελιβοίας, Λακέρειας και Αμπελώνα, μετά τα γεγονότα και λόγω των περιστάσεων βρέθηκε στη Σερβία κι’ έπειτα στη Τσεχοσλοβακία. Ύστερα από κάποια χρόνια μάταια έκανε μεγάλες προσπάθειες να έρθει στην Ελλάδα. Δεν τα κατάφερε όμως και απεβίωσε το 1978 με αυτό τον καημό. Πριν πεθάνει διηγήθηκε στα παιδιά του ότι είχε αφήσει και ξεφορτώσει στη σπηλιά εννιά μουλάρια φορτωμένα με δύο κιβώτια το καθένα (συνολικά 18 κιβώτια) που έγραφαν πάνω κίνδυνος θάνατος με μία νεκροκεφαλή. Είχαν μέσα χρυσές λίρες Αγγλίας. Συνολικό ποσό απόκρυψης χρυσού 144.000 χρυσές λίρες.
Ραβδοσκοπικά. Ποτέ πριν δεν είχε φανερώσει το μυστικό του και απεβίωσε με αυτόν τον καημό. Τα παιδιά του κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Ελλάδα το 1981. Επισκέφθηκαν την περιοχή όπως τους την είχε περιγράψει αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν το μέρος. Μετά από απεγνωσμένεςπροσπάθειες δεν μπόρεσαν να βρουν τη σπηλιά. Ακόμα και σήμερα οι απόγονοι αυτού του ανθρώπου αναζητούν αυτά τα κιβώτια.